مالك و ماموران جهنم
ملائكه عذاب و خازنان جهنم
(مدثر/31)
«ماموران دوزخ را فقط از فرشتگان قرار داديم و تعداد آنها را جز براي آزمايش كافران معين نكرديم تا اهال كتاب يقين كنند و بر ايمان مومنان بيافزايند و اهل كتاب و مومنان ترديد به خود راه ندهند و بيمار دلان و كافران بگويند: خدا از اين توصيف چه منظوري دارد؟! آري خداوند هر كس را بخواهد گمراه مي سازد و هر كس را بخواهد هدايت مي كند و لشكريان پروردگارت را جز او كسي نمي داند و اين جز هشدار و تذكري براي انسانها نيست.»
تعداد ملائكه عذاب
عليها تسعة عشر.( مدثر/30)
ماموران جهنم، 19 نفر هستند.
علت اينكه عدد 19 را گفته و نه بيشتر و نه كمتر براي اين است كه در كتابهاي يهود و نصاري تعداد ماموران جهنم 19 نفر آمده، قران هم اين عدد را بكار برده تا مشركان با ديدن اين عدد به قرآن، ايمان بياورند. و لذا در همين آيات هم فرموده كه: ما بيان اين عدد را مايه آزمايش كفار و مشركان قرار داديم.
تعداد اصلي ماموران دوزخ را غير از خدا كسي نمي داند.
بعضي هم گفته اند كه: عدد19 بدين جهت است كه آخرين عدد آحاد،9 است و اولين عدد كثير هم 10 است. لذات خداوند آخرين و بزرگترين عدد و كوچكترين عدد كثير را آورده كه معنايش تعداد زياد است. بعضي از مفسرين هم گفته اند كه: 19 نفر، سران و بزرگان ملائكه عذابند اما، ماموران پايين تر را خدا مي داند چند نفرند. اين دو معنا هر دو با آيه 31 سوره مدثر سازگار است كه گفته تعداد آنان را خدا مي داند.
شكل و شمايل و عملكرد ملائكه عذاب
« ان جهنم كانت مرصادا»( نبا/21)
جهنم در كمين گنهكاران است.
بعضي گفته اند: مراد اين است كه ملائكه عذاب در كمين اينان هستند تا به دستورات الهي عمل كنند.
عليها ملائكة غلاط شداد لا يعصون الله ما امرهم و يفعلون ما يومرون(تحريم/6)
بر آتش جهنم ماموراني از ملائكه گمارده شده اند كه خيلي خشن و سخت گيرند و هرگز فرمان خدا را مخالفت نميكنند و آنچه را كه فرمان داده شده اند به طوري كه كامل اجرا مي نمايند.
ملائكه عذاب و مخصوصا خازن و مالك جهنم را خداوند از غيظ و غضب و خشم خودش آفريده كه خيلي بدتركيب و بد قيافه و خشن و خيلي بد اخلاق هستند و از چشمانشان برق مي جهد و از دهانشان آتش بيرون مي آيد و هرگز خنده بر لبانشان نقش نمي بندد و هرگز شوخي نمي كنند.
پيامبر اكرم وقتي در معراج از جهنم بازديد مي كرد با ديدن خازن جهنم از او ترسيد.
ملائكه عذاب منتظر دستور الهي هستند تا اهل عذاب را به اشد عذاب برسانند. هر چه اهل عذاب خواهش و التماس مي كنند كه ازخداوندبخواهيد مقداري عذاب ما را تخفيف دهد؛ مي گويند: ما نمي خواهيم و اجازه چنين در خواستي را هم نداريم خودتان بخواهيد.
قدرت فرشتگان عذاب به قدري زياد است كه هر كدام از آنان قدرت بلند كردن هفتاد هزار نفر را دارند كه بلند مي كنند و به طرف جهنم پرتاب مي نمايند.
و در دست هر يك گرزي آهنين و آتشين است تا بر سر اهل عذاب بكوبند.»
(اقتباس از باب النار بحار، ج8)
در پاسخ به دستور خداوند براي عذاب اهل جهنم كه فرموده:
حدوده فغلوه ثم الجحيم صلوة ثم في سليلة ذرعها سبعون ذراعا فاسلكوه( الحاقه/ 30-32)
هفتاد هزار ملك حركت مي كنند و اهل آتش را با غل و زنجيري كه طولش 70 ذراع است بسته به طرف جهنم مي كشند.
و در بعضي از روايات است كه: اينان از عذاب كردن اهل آتش لذت مي برند؛ چون هم اطاعت از خداوند است و هم اذيت دشمنان خدا.
خازن و مالك جهنم
امام باقر عليه السلام مي فرمايد:« هنگامي كه پيامبر اكرم به معراج رفت به هيچ آفريده اي از آفريدگان خداوند نمي گذشت مگر اينكه با لطف و سرور و خوش رويي با آن حضرت بر خورد مي كردند، تا اينكه به آفريده اي برخورد كرد التفات و توجهي به حضرت نكرد و چيزي نگفت. پيامبر او را بسيار عبوس و چهره درهم كشيده يافت.
به جبرئيل گفت: من تا كنون به هيچ مخلوق برخورد نكرده ام مگر اينكه با خوش رويي و ملاطفت و شايد با من برخورد كرده جز اين، اين كيست؟
جبرئيل گفت: اين مالك و خازن جهنم است، خداوند او را چنين آفريده است.
(امالي صدوق، ص357)
در روايت ديگري چنين نقل شده:
به جبرئيل گفتم: اي جبرئيل! اين كيست كه من از او ترسيدم؟ جبرئيل گفت: حق داري از او بترسي همه ما از او مي ترسيم، اين مالك و خازن جهنم است كه هرگز نخنديده است و از آن روز كه خداوند او را متولي جهنم كرده هر روز غيظ و غضب و خشم او بر دشمنان خدا و اهل معصيت زيادتر مي شود تا اينكه خداوند به وسيله او از دشمنان خدا و اهل معصيت انتقام ميگيرد. اگر بنا بود او به روي احدي بخندد به روي تو مي خنديد اما نمي خندد.»
(بحار،ج8، باب النار؛ كفاية الموحدين، مبحث جهنم.)
برچسب: ،
ادامه مطلب