مردگان خود را در قبرهایشان فراموش نکنید
هر کار خیری که انجام دهید و ثوابش را به روح میت هدیه بکنید، برای او مفید است؛
چه ذکر و قرآن و نماز مستحبی و طلب مغفرت باشد، و چه صدقه؛ و اما درباره نماز و روزه و کارهای واجب (که از ایشان قضا شده)، در مرحله اول بر عهده فرزند بزرگتر است و اگر او انجام ندهد، بر فرزندان دیگر واجب نیست.
اگر پسر بزرگتر نتواند نماز و روزه و سایر کارهای پدر، مثل حج را (اگر پدر مستطیع بوده و نرفته است) انجام دهد، میتواند کسی را اجیر نماید؛ یعنی پول بدهد تا انجام دهند، ولی اگر برادران و خواهران و مادر میخواهند که خودشان نماز و روزه پدر را انجام دهند، اشکال ندارد.
کسی که برای میت عملی را انجام میدهد، گرچه در نیت باید قصد نیابت نماید، ولی قسمت عمده ثواب آن طبق روایات، در نامه عمل او نیز نوشته میشود. البته باعث بریءالذمه شدن میّت نیز شده و او از عذاب و گرفتاری نجات پیدا میکند.
در زمینه آداب و مستحبات زیارت اهل قبور، توجه شما را به نکات زیر جلب میکنیم:
1- مستحب است در نزد قبر میت، خواندن سوره حمد و ناس و فلق و توحید و آیة الکرسی هر کدام سه مرتبه و سوره قدر هفت مرتبه.
2- از رسول خدا(ص) چنین نقل شده است: هر که بر قبرستان عبور کند و 11 مرتبه سوره توحید را بخواند و ثوابش را به اموات آن قبرستان هدیه کند، به تعداد آن مردگان، اجر و پاداش مییابد.
3- در روایات معتبر آمده است که اگر کسی به نزد قبر برادر مۆمن خود برود و رو به قبله دستش را بر روی قبر بگذارد و 11 مرتبه سوره قدر را بخواند، از ترس بزرگ روز قیامت در امان خواهد بود؛ و در روایت دیگر آمده است که خداوند او و صاحب قبر، هر دو را بیامرزد.
4- در روایت آمده که حضرت باقر(ع) نزد قبر یکی از شیعیان ایستادند و این دعا را خواندند:
اللهم ارحم غربته و صل وحدته و آنس وحشته و آمن روعته و اسکن الیه من رحمتک ما یستغنی بها عن رحمه من سواک و الحقه به من کان یتولاه.
5- طبق روایاتی که از حضرات معصومین(ع) وارد شده است،
زیارت اهل قبور مۆمنین در روزهای دوشنبه و پنج شنبه و جمعه، مستحب مۆکد است و سنت پیامبر اسلام(ص) و سیره اهل بیت(ع) نیز چنین بوده است و فعل معصوم نیز برای ما حجت است
و در روایتی از رسول خدا(ص) آمده است که حضرت فرمود:
هدیه بفرستید برای مردگان خود. سپس سوال شد: هدیه مردهها چیست؟
فرمود: صدقه و دعا؛ و نیز فرمود: ارواح مۆمنین، هر جمعه به آسمان دنیا مقابل خانهها و منزلهای خود فریاد میکنند.
برای شادی روح رفتگان خودتان و من حقیر فاتحه ای بخوانید
رو به گورستان دمی خامش نشین
آن خمــــوشان سخنگو را ببین
لیک گـــر یک رنگ بینی خاکشــان
نیست یکسان حالت چالاکشان
شحم و لحــم زندگان یکســـان بود
آن یکی غمگین، دگر شادان بود
تـــو چه دانی تا ننوشـــی قالشان
ز آنکه پنهان است بر تو حالشان
بشـــنوی از قالهای و هــــوی را
کی ببینی حالـــت صـــد توی را
برای آگاهی بیشتر ر. ک : 1- مفاتیحالجنان، مرحوم حاج شیخ عباس قمی، قسمت قبور زیارت مۆمنین، ص 1014 2- اصول کافی، ج 3, باب 13 از ابواب المزار 3- کامل الزیارات، ابن قولویه، ص 320 4- وسائل الشیعه، ج 3, باب 55, ص 223, انتشارات آل البیت.
برچسب: ،