ثواب شرکت در تشییع جنازه
یکی از آرزوهای جبرئیل این است که می فرماید: ای کاش بشر بودم تا می توانستم در تشییع جنازه شرکت نمایم.
در این باب روایات بسیاری است که ما به قسمتی از آنها اشاره می کنیم:
1ـ امام باقر(علیه السلام) فرمود: حضرت موسی(علیه السلام) در مقام مناجات عرض کرد پروردگارا اجر و پاداش کسی که جنازه ای را تشییع نماید چیست؟
خطاب رسید ای موسی: هرگاه کسی جنازه ای را تشییع نماید فرشتگانی را برای او مأمور می کنم که وقتی که از قبر خود برانگیخته می شود با بیرقهایی تا صف محشر او را مشایعت نمایند.(1)
2ـ پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله وسلم) فرمود: هرگاه کسی جنازه ای را تشییع کند، به هر قدمی که برمی دارد ثواب صد هزار هزار حسنه در نامه عملش ثبت و صد هزار هزار گناه از نامه عملش محو می شود و صد هزار هزار درجه برایش بالا می رود. و اگر به نمازش شرکت کند صد هزار هزار فرشته به تشییع جنازه خودش شرکت می کنند و برای او طلب مغفرت
می نمایند و چنانچه تا دفن میّت بماند همان فرشته ها تا روز قیامت برای او طلب آمرزش می کنند.(1)
ابن شهرآشوب از موسی بن سیار روایت می کند که گفت: من و حضرت علی بن موسی الرضا(علیه السلام) موقعی که به دیوارهای طوس نزدیک شدیم من صدای شیون و فغانی شنیدم وقتی به دنبال آن صدا رفتیم ناگاه با جنازه ای مواجه شدیم، در این اثنا دیدم مولای من حضرت علی بن موسی الرضا(علیه السلام) پا از رکاب تهی کرد و از اسب پیاده شد نزد آن جنازه رفت و آن را بلند کرد و به نحوی خود را به جنازه چسباند که برِه نوزاد، خود را به مادر می چسباند.
پس از این جریان آن حضرت متوجه من شد و فرمود: ای موسی کسی که جنازه ای از دوستان ما را تشییع نماید به نحوی از گناه خارج می شود که گویا تازه از مادر متولد شده باشد.
همین که آن جنازه را نزدیک قبر بر روی زمین نهادند دیدم حضرت رضا(علیه السلام)متوجه آن میت شد و مردم را کنار زد تا خویش را به جنازه رسانید و دست مبارک خود را بر سینه آن میّت نهاد و به او فرمود: ای فلان بن فلان! مژده باد تو را به بهشت، بعد از این ساعت وحشت و ترسی از برای تو نخواهد بود.
من به حضرت رضا گفتم: آیا شما این میت را می شناسی در صورتی که تا کنون در این سرزمین نیامده ای؟!
فرمود: ای موسی! آیا نمی دانی که اعمال شیعیان ما هر صبح و شام بر ما عرضه خواهد شد؟ چنانچه تقصیر و گناهی از ایشان به نظر ما برسد از خدای رؤف می خواهیم که او را عفو فرماید و اگر عمل خوبی از او به نظر ما برسد از خدای سبحان تقاضا می کنیم که اجر و پاداشی به او عطا فرماید!(1)
منبع:
1ـ وسائل ج 1 ص 822برچسب: ،