انتخاب همسر در بهشت
انتخاب همسر در بهشت
آیا میشود آنهایی که در این دنیا زن و شوهر بودهاند در آن دنیا هم زوج باشند آیا این یک قانون کلی است که مردان و زنان صالحه این دنیا، در آن دنیا هم زوج همدیگر باشند یا اینکه اختیار به دست زن میباشد و او میتواند دیگری را انتخاب کند؟
قبل از هر چیز باید اشاره شود که جزئیات نحوه زندگی انسان در آخرت از نظر بسیاری از مسایل به طور کامل و صد درصد با تمام امور جزئی برای کسی جزء حضرات معصومین ـ علیهم السّلام ـ روشن نیست و ما تنها بر اساس برخی آیات و روایات به مواردی بسیار اندک از نحوه زندگی در آخرت آگاه هستیم.
2. نکته دیگر آن است که جریان پیوند زناشویی که از طریق ازدواج بین یک مرد و زن پدید میآید تنها مربوط به عالم دنیا است و زنانی که در دنیا همسری داشتهاند ملزم نیستند که در آخرت هم با همان شخصی زندگی کنند. چون عقد زناشویی که بین آن دو خوانده شده مربوط به زندگی دنیایی آنهاست و در آخرت هر کسی مهمان عمل خود است و اختیار خود را دارند. لکن در برخی روایات اشاره شده که در آخرت خداوند زنان مؤمنه را به صورت حورالعین در میآورد و با همسران صالح خود در بهشت نیز زندگی میکنند.[1] اما این گونه روایات به مفهوم آن نخواهد بود که زنان مجبور باشند که در آخرت نیز با همسران دنیایی خود زندگی کنند. اما اگر خود بخواهند میتوانند.[2]
و هم چنین در تفسیر مجمعالبیان آمده که مراد از زنانی که در بهشت نصیب انسان میشوند همین زنانی هستند که مؤمنین در دنیا دارند ولی در آخرت به صورت حورالعین در میآیند و با همسران خود در بهشت زندگی میکنند.[3] از این مطلب معلوم میشود که در بهشت نیز زنان میتوانند با همسران دنیایی خود زندگی کنند.
در برخی روایات آمده که پیامبر اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ فرمود:در بهشت بازاری است که در آن جا هیچ خرید و فروشی نیست مگر صورتهایی از مردان و زنان هر کس میل و اشتهای صورتی را داشته باشد در آن بازار داخل میشود و آن جا مجتمع حورالعین است. از این روایت نیز به خوبی بدست میآید که زنان مثل مردان میتواند مردی مورد علاقه خود را در بازار بهشتی بیابند و با آن زندگی کند سرانجام زنانی که شوهرانشان اهل جهنم استسرانجام زنان بی شوهر و یا زنانی که شوهرشان اهل جهنم است نظیر آسیه زن فرعون، در بهشت چه خواهد شد؟
باید گفت: چون در بهشت برای بهشتیان همه چیز فراهم است و هرگونه لذت در اختیار آنان قرار میگیرد،[4] طبق این اصل کلی برای آن دسته از زنان در بهشت همسران صالح بهشتی فراهم خواهد شد تا آن دسته از زنان مؤمنه در کنار آن همسران خود زندگی خوب و شیرین داشته باشد. (توضیح این مسئله در بند بعدی خواهد آمد)
مثلاً در قرآن کریم آمده: (و فیها ما تشتهیه الانفس و تلذ الاعین)[5] یعنی در بهشت آنچه دل میخواهد و چشم از آن لذت میبرد موجود است و از آن جا که جمله (ما تشتهیه الا نفس) همه نوع لذتها را شامل میشود.[6]
میتوان گفت که زنان بهشتی از داشتن همسران صالح بهشتی بهرهمند خواهد بود. و در آیه دیگر نیز به همین مسئله که هر چه مورد آرزوی بهشتیان باشد تأکید شده و فرمود: (و لکم فیها ما تشتهی انفسکم و لکم فیها ما تدّعون)[7] یعنی برای شما هر چه بخواهید در بهشت فراهم است و هر چه طلب کنید به شما میدهند . و روشنتر از همه این آیه مبارکه است که میفرماید: (و لهم فیها ازواج مطهره)[8] یعنی برای بهشتیان در آن جا همسران پاک و پاکیزه است.
از مجموع این آیات به خوبی به دست میآید که زنان بهشتی همانند مردان بهشتی از هرگونه لذت دل خواه بهره مند خواهند بود و از جمله لذت زندگی با همسر دل خواه.[9] و هم چنین در برخی روایات آمده که پیامبر اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ فرمود:در بهشت بازاری است که در آن جا هیچ خرید و فروشی نیست مگر صورتهایی از مردان و زنان هر کس میل و اشتهای صورتی را داشته باشد در آن بازار داخل میشود و آن جا مجتمع حورالعین است.[10] از این روایت نیز به خوبی بدست میآید که زنان مثل مردان میتواند مردی مورد علاقه خود را در بازار بهشتی بیابند و با آن زندگی کند.
پی نوشت ها :
[1] . مجلسی، بحارالانوار، ج 8، ص 213.
[2] . همان.
[3] . طبرسی، مجمعالبیان، ج 1 ـ 2، ص 81، ذیل آیه 25، سوره بقره.
[4] . سوره واقعه، آیه 21.
[5] . سوره زخرف، آیه 7.
[6] . ناصر مکارم، پیام قرآن، ج 6، ص 273.
[7] . سوره فصلت، آیه 31.
[8] . سوره بقره، آیه 25.
[9] . ناصر مکارم، پیام قرآن، ح 6، ص 260.
[10] . جامع الاخبار، فصل 137، ص202.
گروه دین تبیان
برچسب: ،